facebook googleplus instagram twitter youtube

Bemutatkozás

A GYŐRI KOSÁRLABDA CLUB

TÖRTÉNETE

 

          A Győri Kosárlabda Club 1993. január 19-én alakult, azzal a céllal, hogy Győrben népszerűsítse a sportágat, és tömegbázist teremtsen a kosárlabdázás számára. Az egyesület elnöke Máthé Imre, alelnöke pedig Tagai István volt. Ebben az időszakban az utánpótlás rendszer kialakítása és egy felnőtt csapat létrehozása volt a legfőbb feladat. A férfi felnőtt csapat az első két évben, a megyei bajnokságban szerepelt, Dallos Ernő irányításával. Hazai mérkőzéseit, a Baross Gábor szakközépiskolában játszotta. Közben az utánpótlás rendszer is szépen fejlődött, több győri iskolában is komolyabban kezdtek foglalkozni a játékkal. Így került a GYKC szorosabb kapcsolatba a Fekete István Általános és Szakképző Iskolával és a Móra Ferenc Általános és Középiskolával. Az utánpótlásban olyan emberek dolgoztak, akik fanatizmusukkal megteremtették a továbblépéshez a lehetőséget.

          A továbblépés pedig két- három évvel később  történt meg, amikor a férfi felnőtt csapat az NBII-be jutott. Itt már komolyabb ellenfelekkel vették fel a versenyt mind a bajnokságban, mind a Magyar Kupában. Ebben az időben a lányok számára is lehetőség nyílt arra, hogy kosárlabdázzanak. A felnőtt csapatot Hegedűs Péterné irányította és a lányok hamarosan szintén az NBII-ben találták magukat. A férfi csapatnál a szakmai munkát Győrvári Géza vette át és játékos-edzőként szerepelt. Őt Major Károly követte és az ő irányítása idején érte el az egyesület a legjobb eredményeit. A Magyar Kupában a harmadik fordulóig jutva, NBI-es csapat ütött el minket a továbbjutástól. A bajnokságban, a saját csoportban két második, egy harmadik hely és bajnoki cím volt a mérleg négy év alatt. Az NBI-es osztályozó sorozatban, pedig egyre jobban szerepelt a csapat, ám a feljutás nem sikerült. A játékosok abba az életkorba kerültek, amikor az iskolából kikerülve vagy dolgozni kezdtek, vagy egy másik városban folytatták a tanulmányaikat, így a csapat meggyengült és már nem tudta hozni a korábbi eredményeket. A csapatnál edzőváltás történt, az új edző Kulacs Zoltán lett.

         2002 őszén az elnöki pozícióba Tagai István került. Ekkor kezdett körvonalazódni egy új koncepció az egyesületnél. A koncepció lényege, hogy a férfi vonalra fekteti a hangsúlyt, hiszen a városban és a környéken olyan minőségi női csapatsportágak vannak jelen, amikkel nem kell és nem is érdemes versenyezni. A fiúknál az utánpótlás nevelés kapta fő hangsúlyt, hiszen csak egy minőségi utánpótlás adhat biztos alapot a továbblépéshez. 2003 szeptembere óta a GYKC csak utánpótlás neveléssel foglalkozik. A nevelő rendszer a városban működő sportiskolai jellegű képzés segítségével az iskolai rendszerre támaszkodik.

          Jelenleg Győrben az általános iskolától egészen az egyetemig lehetőségük van a fiataloknak, hogy iskolába járjanak. Erre a lehetőségre alapozva az utánpótlás rendszert az iskolai háttérre fektette rá az egyesület.

         2003-ban létrejött egy együttműködési megállapodás a győri Széchenyi István Egyetemmel, amelyben a győri kosárlabdázás érdekében az egyetem felvállalta a felnőtt férfi csapat, a GYKC pedig az utánpótlás működtetését. A koncepció másik alapvető eleme az, hogy az utánpótlás csapataink már most olyan bajnokságokban szerepeljenek, ahol az NBI-es csapatok is. Így 2003-ban a serdülő csapatunkkal neveztünk a korosztálynak megfelelő Utánpótlás Bajnokságba. Itt a gyerekek szépen és eredményesen szerepeltek. A munkánkra felfigyeltek a város határain kívül is. Így a 2004-2005-ös bajnokságban a GYKC adja a soproni SMAFC utánpótlását a bajnokságba. Ez azt jelenti, hogy identitásunkat megőrizve nagyot tudtunk előre lépni, hiszen az előző év egy korcsoportjához képest már három korcsoportban vettünk részt az országos szintű bajnokságban. Ekkorra sikerült elérnünk, hogy a GYKC-ban csak olyan edzők dolgoznak, akiknek legalább középfokú edzői végzettsége van.

         A Győri Kosárlabda Club szervezeti életében 2004. szeptember 24-én ismét változás állt be. Az egyesület Ügyvezető Elnöke Hoffmann Gergely, Társadalmi Elnöke Tagai István, Alelnöke pedig Török Zsuzsanna lett.

         2005. júniusában a városban megjelent női kosárlabda csapat számára a Győri Kosárlabda Club felajánlotta a meglévő lány utánpótlás csapatait és ezzel párhuzamosan a férfi kosárlabda fejlesztése mellett tette le a voksát. A fejlesztési koncepciónak megfelelően azonban, a 2006/2007-es szezontól a következő lépcső egy NB II-es csapat indítása a cél. Ekkor a korábban a soproni női csapattal Magyar Bajnokságot nyerő Magyar András volt a csapat edzője.

         A következő év forduló pontot jelentett a város férfi kosárlabda sportjában. Aláírásra került egy együttműködési megállapodás a Győri Kosárlabda Club és a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete között. A szerződés értelmében a GYKC feladata az utánpótlás nevelés, a SZESE feladata pedig a felnőtt csapat működtetése lett. A két szervezet a bajnokságokban közös néven indítja csapatait.

          A Győri Kosárlabda Club 2007-ben közhasznú besorolást kapott. Az egyesület nem csak nevében, de tevékenységében is szeretne közhasznú munkát végezni. Ezért a versenysportra nevelésen kívül egyesületünk egyéb más rendezvényeket is szervez, melyek a sportág népszerűsítése mellett lehetőséget biztosít a sportolásra. E program keretén belül szervezzük a Városi Szabadidős Kosárlabda Bajnokságot és egy Utcai Kosárlabda Fesztivált.

          Jelenleg hat korcsoportban, tizenegy csoportunk dolgozunk, ez 200-250 sportolót jelent, hat éves kortól egészen a két senior csapatunkban szereplő játékosokig. Felnőtt csapatunkat az idei évben, immár harmadik éve Laky Tibor vezeti.

           Észrevehető, hogy Győrben a sportág egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mind többen játsszák a játékot szabadidejükben és egyre több fiatal sportol nálunk is a GYKC-ban. Szeretnénk azt elérni, hogy divat legyen kosárlabdázni, hogy minél többen ismerkedjenek meg ezzel e csodálatos játékkal.

Kapcsolat

9025 Győr, Achim A. u. 11.
Szabó Mirjam
+36 20 255 2161
info@gyorkosar.hu
www.gyorkosar.hu
Ügyvezető elnök: Tagai István
Felügyelő bizottság:
Dr Szabó István
Erdei István
Dr. Tibold Csaba

Írjon nekünk
Hírlevél feliratkozásTérkép